Leyland P76 (Rover 4500)

<I>En Leyland P76 Targa</I>
En Leyland P76 Targa

Fler bilder

Bakgrund

<I>Ett par australiska P76:or
på vårutflykt.</I>
Ett par australiska P76:or
på vårutflykt.

P76 introducerades på den australiska marknaden 1973. Den var ett försök från BMC/Leyland att ta sig in på den luckrativa marknaden för stora bilar. Denna dominerades av Ford Falcon, Holden Kingswood och Chrysler Valiant. Alla dessa var traditionella frontmotor och bakhjulsdrivna bilar, utrustade med gjutjärnssexor eller åttor. I dessa bilar fanns bekväm plats för fem eller sex personer. De fanns också i olika versioner som sedan, vans eller med flak

Bilen

P76:an fanns med rak sexa eller en utveckling av Rovers V8. Bägge dessa med manuell eller automatisk låda. Det fanns planer både på en hatchback coupé och en herrgårdsvagn, men Leyland drog sig bort från den australiska marknaden innan någon av dessa nådde produktionen. Jag har sett bilder på en av de få prototyperna och de såg verkligen bra ut.
Motorerna var en sexa på 2633 CC OHC (utvecklad för Austin Tasman/Kimberly, där den användes tvärstående för framhjulsdrift, men i P76:an vändes den längs och användes för bakhjulsdrift) och en V8 i aluminium på 4416 CC. Detta var en utvecklad version av Rovers berömda 3500-motor. Denna vägde ungefär lika mycket som sexan.
Bilen fick många lovord i motorpressen och valdes till Årets bil i Australien 1973. Den var välutrustad med servoassisterade bromsar fram, dolda vindrutetorkare, och fronthängd motorlucka. Efterfrågan översteg direkt tillgång, men dålig kvalitetskontroll (bland annat kunde hjulen trilla av!) och strejker bland komponenttillverkare gjorde att få bilar nådde fram till köparna och skapade enorm badwill.
Mest berömd blev bilen för att man kunde få in en 44 gallons tunna i bagagerummet - och stänga luckan!
P76:an blev kortlivad, tillverkningen upphörde i slutet av 1974, främst beroende på kvalitetsproblem. Det finns en liten men lojal entusiaster grupp samlade i en klubb ännu idag, trots att de är utsatta för en hel del bilskämt från andra. Drygt 1700 bilar byggdes innan Leylandfabriken i Sydney slog igen.
Det är ganska vanligt att denna V8-motor sätts in i 3.5 liters Range Rovers. Det är också ganska populärt att bygga om dessa motorer för att gå på LPG-gas, som i Australien kostar 26 cents per liter mot bensinens 70 cents per liter.
Paul

Vi tackar Paul för all denna information!
Och kan bara tillägga att det var Michelotti som designade P76:an. Och att det vid slutet av modellepoken byggdes en speciell serie, Targa Florio, i cirka 300 exemplar. Alla dessa hade automatlåda, servostyrning, LSD och de flesta lackades i Navy Blue metallic.

Ännu en bild på en australisk Leyland P76.


Här finns mer information om Leyland Australia, och de bilar företaget byggde. Men bara på engelska!

Mer Leyland

Marcus Chu's Leyland P76

Medlemsinloggning

Senaste uppdatering

Uppdaterat 2024-02-27

Styrelsemöte 24 februari 2024

Protokollet finns på medlemssidorna.

Läs mer

Roverklubbens maskot, Rover

Roverklubbens maskot,  Rover

(medlemsavgiften är betald)

Kuriosa

Kuriosa

Den israeliske konstnären Ron Arrard stöpte om P6-stolen till modern konst. Paul Vissers har gjort ett bord av en Rover V8-motor.

Rover i Rover

Rover i Rover

Visste du att

Sista Rovern har lämnat bandet på Longbridge

Har du bilder från Rover-träffar?
Saknar du bild på din Rover i "Galleri/Medlemmars bilar"?
Har du tips på Rover-träffar?

Skicka dina bilder/tips till Webmaster

Citat

Ordspråk uttrycker i korthet lång erfarenhet.

Spanskt ordspråk

Dagen i historia

Idag - Onsdagen den 28 Februari 2024
Maria

1960 - Svenske konstnären Sigfrid Ullman avlider.
Källa: Wikipedia