Brillianten som sprack!?

I början av 2002 presenterade MG Rover och China Brilliance sina långtgående planer på samarbete vad gällde finansiering, utveckling, tillverkning och försäljning av nya bilmodeller.

Alliansens främsta ambition var att gemensamt utveckla nya plattformar och modeller och därmed göra detta mer ekonomiskt.
Dessutom skulle nuvarande MG Rovermodeller kunna tillverkas och säljas i Kina av Brilliance, liksom att MG Rover skulle kunna tillverka och sälja Brilliance modeller i Storbritannien.
De två företagen delade upp världsmarknaden på så sätt att Brilliance tog huvudansvaret för Kina och större delen av Asien och Afrika, medan MG Rover tog huvudansvaret för övriga marknader, förutom USA, där parterna hade för avsikt att förena sina krafter och ansträngningar.
Företagen skulle samarbeta vid utvecklingen av nya motormodeller och samordna sina komponentinköp.

Huvudfigur försvann!

Senare samma år försvann en av de ledande personerna inom China Brilliance, enligt uppgift med en stor del av företagets kassa, och sedan dess har inget av företagen sagt något om det planerade samarbetet.

China Brilliance Industrial Holdings

Hade en omsättning på cirka 2,8 biljoner US $ och 40 000 anställda år 2002. Under år 2002 byggde man cirka 150 000 fordon som minibussar, sedaner, SUV, pick-ups, lätta lastbilar och den legendariska svarta Londontaxin!
Brilliance samarbetade redan med Toyota, General Motors, BMW, London Taxi International, Mitsubishi och Renault och var det första kinesiska företaget som noterades på en utländsk börs.

Företaget var Kinas största tillverkare av minibussar, baserade på Toyota Hi-Ace, och introducerade under 2002 sin sedan Zhonghua, som var den första sedanen helt designad och utvecklad i Kina. Även en MPV var under utveckling.

Medlemsinloggning

Senaste uppdatering

Uppdaterat 2024-05-27

Mälardalsmöte Maj 2024

Väderleken vid våra Rovermöten i Enköping kan avläsas av hur länge vi stannar ute på parkeringsplatsen och beundrar bilarna

Läs mer

Roverklubbens maskot, Rover

Roverklubbens maskot,  Rover

(medlemsavgiften är betald)

Kuriosa

Kuriosa

Den israeliske konstnären Ron Arrard stöpte om P6-stolen till modern konst. Paul Vissers har gjort ett bord av en Rover V8-motor.

Rover i Rover

Rover i Rover

Visste du att

2011 fyllde Rover Club of Sweden 25 år.

Har du bilder från Rover-träffar?
Saknar du bild på din Rover i "Galleri/Medlemmars bilar"?
Har du tips på Rover-träffar?

Skicka dina bilder/tips till Webmaster

Citat

Kom igen nu grabbar! Nu börjar vi om från cash!

Ingen kan peppa en spelare som Rolf Zetterlund!

Dagen i historia

Idag - Lördagen den 22 Juni 2024
Paulina Paula

1942 - Politikern Laila Freivalds föds.
Källa: Wikipedia